Het Oostblokboek
Een reis langs de sporen van het communistische verleden

Auteurs

 • Runa Hellinga

  Runa Hellinga

  Runa Hellinga (1958) begon in 1984 als sociaaleconomisch verslaggever bij de GPD.  Als correspondent in Oost-Europa versloeg ze vanaf 1989 onder andere de val van Ceaușescu en de oorlog in Joegoslavië. Na een aantal jaren in Zuid-Afrika keerde ze in 1998 als freelancer voor onder meer dagblad Trouw terug naar Hongarije. Ze schreef een boek over Boedapest en organiseert rondleidingen door de stad.

 • Joost van Egmond

  Joost van Egmond

  Joost van Egmond (1975) woont en werkt sinds 2010 als correspondent in Belgrado. Hij verslaat het nieuws uit de regio voor onder meer Trouw, de Groene Amsterdammer en de NOS. Joost is ook te volgen op zijn eigen kanaal bij TPO Magazine. Twitter: @jvegorg

 • Hellen Kooijman

  Hellen Kooijman

  Hellen Kooijman (1968) is Bulgarijekenner en journalist. Ze studeerde Oost-Europese Studies en schreef diverse boeken, waaronder In Bulgarije. Een vertwijfelde natie op weg naar Europa (2006). Hellen publiceert tevens artikelen over Bulgarije in Nederlandstalige tijdschriften. In haar vrije tijd is ze hoofdredacteur van Donau, een tijdschrift over Midden- en Oost-Europa.

 • Bertus Bouwman

  Bertus Bouwman

  Bertus Bouwman (1986) studeerde journalistiek. Hij woont in Berlijn waar hij het journalistieke platform Duitslandnieuws.nl heeft opgezet. De afgelopen jaren reisde hij veel rond in de voormalige satellietstaten van de Sovjet Unie. Van de Kaukasus, Centraal-Azië, Rusland tot aan Midden- en Oost-Europa en de Balkan.

 • Guido van Eijck

  Guido van Eijck (1987) schrijft als freelance journalist voor onder meer de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Hij studeerde Moderne Geschiedenis in Utrecht en Los Angeles. Na zijn studie woonde hij een tijd in Mitrovica (Kosovo).

 • Gastbijdragen

  Oostblokboek.nl plaatst zo nu en dan bijdragen van derden. Mensen die niet direct schreven voor Het Oostblokboek, maar wel grote affiniteit hebben met het thema.

 • Filip Bloem

  Filip Bloem

  Filip Bloem (1973) studeerde Geschiedenis en Duitslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2010 aan de Universiteit Leiden met Bedachtzame revolutionairen, een proefschrift over oppositiebewegingen in de DDR en Tsjechoslowakije. Momenteel is hij programmamaker bij het Tsjechisch Centrum.

 • Joost Smets

  Joost Smets

  Joost Smets (1979) studeerde Biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en liep stage in de Roemeense Karpaten. Nu hij werkt als leraar in het basisonderwijs heeft hij veel vakantie en reist dan naar Roemenië, de Balkan en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Joost raakte als lezer geïnspireerd door Het Oostblokboek en schrijft nu mee aan oostblokboek.nl

 • Daphne Damiaans

  Daphne Damiaans

  Daphne Damiaans (1987) studeerde Journalistiek in Utrecht en Geschiedenis in Leiden, waarbij ze zich specialiseerde in de geschiedenis van het socialisme in de DDR. Voor haar masteronderzoek woonde ze enige maanden in Berlijn. Momenteel werkt ze als freelance (reis)journalist, vertaler en PR-medewerker.

 • Ekke Overbeek

  Ekke Overbeek

  Ekke Overbeek (1970) is sinds veertien jaar correspondent in Centraal-Europa. Deze maand verscheen bij uitgeverij Conserve zijn boek 'Eurotopper Tusk; het nieuwe Polen in Europa', waarin hij aan de hand van de biografie van de nieuwe voorzitter van de Europese Raad de grote veranderingen beschrijft die Polen sinds de val van het communisme heeft ondergaan. In 2013 publiceerde hij in Polen het boek 'Lękajcie się' (Wees bevreesd) over het verzwijgen van seksueel misbruik in de katholieke kerk in Polen. Ekke werkt onder meer voor Trouw en De Tijd (België).

 • Hans Hindriks

  Hans Hindriks

  Hans Hindriks (1987) woont in Den Haag en studeerde internationale geschiedenis aan Columbia University in New York en de London School of Economics. Eerder woonde en werkte hij in Litouwen, waar hij een grote fascinatie voor de geschiedenis van Oost-Europa en in het bijzonder de Baltische Staten ontwikkelde. Hans is oprichter en voorzitter van Stichting UcDean. In die hoedanigheid organiseert en begeleidt hij reizen naar de landen van de voormalige Sovjet-Unie, Balkan en Kaukasus.

 • Jeroen van Marle

  Jeroen van Marle

  Jeroen van Marle (1971) bereist Oost Europa al sinds 1990. Hij deed in 1994 onderzoek in Roemenië voor zijn studie Sociale Geografie, en heeft sindsdien in Boekarest, Warschau, Praag en Berlijn gewoond. Hij gaat als redacteur van de InYourPocket.com stadsgidsen graag naar de Balkan, en schrijft ook voor Rough Guides en andere reisgidsen.

 • René Does

  René Does is Ruslanddeskundige, beleidsmedewerker van de afdeling onderzoek van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en hoofdredacteur van de website www.prospekt-online.nl. Hij was van 1991 tot 2010 hoofdredacteur van het tweemaandelijkse tijdschrift Prospekt, de papieren voorloper van de website Prospekt-online.

 • Nils Grabinger

  Nils Grabinger

  Nils Grabinger (1988) studeerde journalistiek en antropologie in Utrecht en Nieuwe Media in Leiden. Hij schrijft voor diverse bladen over Zuidoost-Europa.

 • Jan Willem Bos

  Jan Willem Bos (1954) is tolk/vertaler, schrijver, publicist en lexicograaf. Hij studeerde Roemeense taal- en letterkunde in Amsterdam en Vergelijkende Literatuurwetenschap in Illinois (USA). Hij vertaalde zo’n twintig boeken uit het Roemeens, waaronder De Wetenden en De trofee van Mircea Cărtărescu (Bezige Bij, 2010 en 2012). In 2009 verscheen bij Atlas ‘Verdacht’. Mijn Securitatedossier en in 2011 bij dezelfde uitgeverij Mijn Roemenië.

 • Geert Groot Koerkamp

  Geert Groot Koerkamp (1964) is correspondent voor de gehele voormalige Sovjet-Unie. Na een opleiding journalistiek studeerde hij Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Geert werkt sinds 1992 voor opdrachtgevers als de NOS, VRT, Trouw en Deutsche Welle. Hij woont en werkt in Moskou.

 • Albana Shala

  Albana Shala

  Albana Shala werd in 1968 in Albanië geboren. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde in Tirana en begon op jonge leeftijd te schrijven. In 1995 kwam ze naar Nederland. Haar gedichten en verhalen werden gepubliceerd in Albanië, Nederland, Oostenrijk en Duitsland. Ze woont en werkt in Amsterdam.

 • Michiel Driebergen

  Michiel Driebergen (1980) is correspondent in Polen en Oekraïne. Hij werkt voor Radio 1, Trouw en Vrij Nederland. Hij woont afwisselend in Kraków (Polen) en Lviv (Oekraïne). Over Lviv maakte hij de boeken “De Joden van Lemberg”  en samen met documentair fotograaf Dolph Kessler  maakte hij “Lviv, Stad van Paradoxen”. Meer informatie op zijn website en op twitter.

 • Marijn Speth

  Marijn Speth

  Marijn Speth (1987) reisde in 2009 voor het eerst naar de Balkan met vredesorganisatie Pax, voor een uitwisseling met studenten uit Servië en Kosovo. In 2012 en 2014 was hij coördinator van hetzelfde project. Marijn studeerde in 2012 af in moderne politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. in 2014 werkte hij voor het Amerikaans Congres via de organisatie Humanity in Action, en als trainee op het gebied van het EU-uitbreidingsproces in Kosovo voor de Europese Commissie.

 • Thijs Papôt

  Thijs Papôt (1972) is politicoloog. Tussen 2006 en 2010 werkte hij als Oost-Europacorrespondent voor de Wereldomroep, standplaats Warschau. Nog altijd gaat hij minstens een keer per jaar op vakantie naar Molvanië.

 • Olaf Tempelman

  Olaf Tempelman

  Olaf Tempelman (1971) studeerde Politicologie en Roemeens aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2000 tot 2008 was hij correspondent voor De Volkskrant  in Zuidoost-Europa met als standplaats Boekarest. Zijn boek Roemeense lente stond in 2008 op  de shortlist van de Bob den Uyl-prijs. In 2013 verscheen van zijn hand Omweg naar Istanbul over de kusten van de Zwarte Zee.

 • Franka Hummels

  Franka Hummels (1979) studeerde Geschiedenis in Groningen en volgde daarna de Postdoctorale Opleiding Journalistiek in Rotterdam. Franka ging daarna  aan de slag als correspondent voor onder meer het Algemeen Dagblad en Nieuwe Revu in Londen. Momenteel werkt ze als freelancer voor verschillende tijdschriften en radioprogramma’s . Ze schreef het boek De Generatorgeneratie over de gevolgen van de ramp in Tsjernobyl voor Wit-Rusland.