Het Oostblokboek
Een reis langs de sporen van het communistische verleden

Vijgenbomen in de Donaudelta

Infrastructuur Caraorman

Roemenië

Bereikbaarheid

Je moet over enig doorzettingsvermogen beschikken om er te komen. Vanaf Tulcea vaart er dagelijks een veerboot naar Crişan, aan de Sulina-tak van de Donaudelta. Op sommige dagen van de week vertrekt hiervandaan een kleinere boot naar Caraorman, midden in de delta. Maar als de boot niet gaat is het ook een optie om een plaatselijke visser aan te spreken om zo de laatste tien kilometer over één van de ontelbare kanalen hierheen af te leggen.

Met een beetje pech zet hij je wat eerder uit de boot en moet je nog vijf kilometer over een stoffige zandvlakte lopen, maar zelfs dan is de reis nog de moeite meer dan waard. Er zijn weinig plekken in Roemenië die zo afgelegen aanvoelen als Caraorman. Tot vanachter de bomen ineens de leegstaande flatgebouwen en (tot voor kort) roestende hijskranen opdoemen. Zelfs Caraorman lag niet afgelegen genoeg om het vissersdorp te beschermen tegen de megalomanie van Nicolae Ceauşescu.

(foto: Martin Hierck)

(foto’s: Martin Hierck)

De Donaudelta was met zijn onvruchtbare moerasland en voor de scheepvaart onpraktische kronkels en zijtakken een doorn in het oog van Ceauşescu. Met de voltooiing van het Donau-Zwarte Zee Kanaal in 1984 vond de dictator een excuus om de Donaudelta te draineren, waarna het land met immense hoeveelheden kunstmest geschikt gemaakt kon worden voor het verbouwen van graan en maïs. Ceauşescu hield van vijgen, dus moesten er ook vijgenbomen worden geplant. Deze bleken hier minder goed te gedijen dan de dictator had gehoopt.

Grote kranen moesten in Caraorman zand uit de duinen gaan winnen. De revolutie in 1989 stak daar een stokje voor. De opvolgers van Ceauşescu zagen weinig heil in het plan om landbouwgrond te maken van één van de grootste natuurgebieden van Oost-Europa. De tijdens het communisme aangelegde fabrieken stierven een vroegtijdige dood. De beoogde komst van fabrieksarbeiders was daarmee voorgoed van de baan. Caraorman telt 434 inwoners. Daarvan woont er niet één in een flatgebouw.


Volg Oostblokboek.nl op twitter of facebook om op de hoogte te blijven, of nog makkelijker: ontvang een e-mail.

Joost Smets

Over Joost Smets

Joost Smets (1979) studeerde Biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en liep stage in de Roemeense Karpaten. Nu hij werkt als leraar in het basisonderwijs heeft hij veel vakantie en reist dan naar Roemenië, de Balkan en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Joost raakte als lezer geïnspireerd door Het Oostblokboek en schrijft nu mee aan oostblokboek.nl