Het Oostblokboek
Een reis langs de sporen van het communistische verleden

Dag van de waarheid voor Skopje

Infrastructuur GTC

Skopje

Bereikbaarheid

Een betonnen open ruimte of de verheerlijking van een geromantiseerd verleden? De vraag is meer dan symbolisch voor heel Joegoslavië, maar zondag is hij concreet aan de orde in een referendum in de Macedonische hoofdstad Skopje.

De overheid wil een futuristisch winkelcentrum uit de jaren zeventig – opgenomen in Het Oostblokboek – het liefst omgeven door een klassiek frontje met klassicistische zuilen. De hele stad ondergaat al zo’n klassieke ‘make-over’, om Macedonië te profileren als wieg van de beschaving. Alexander de Grote was een dikke tweeduizend jaar geleden immers koning van Macedonië.

Maar het verzet neemt toe. Al jaren proberen actiegroepen de vloedgolf aan standbeelden, zuilen en erebogen tegen te houden, maar bij het winkelcentrum, bekend als GTC, maken ze een kans. Ze hebben een referendum afgedwongen dat het frontje kan stoppen als minstens de helft van de stemgerechtigden op komt dagen.

Het GTC ontworpen door Živko Popovski ligt er wat verloren bij. Veel ruimtes staan leeg en voor veel bewoners dient het vooral om gemakkelijk van de ene naar de andere kant van de stad door te steken.

Maar dat verhindert mensen niet om van GTC te houden. Eind vorig jaar stonden zeker duizend “Skopljani” in de sneeuw om een menselijke keten rond het bouwwerk te vormen. Het zet in ieder geval de unieke architectuur van Skopje uit de jaren zestig en zeventig op de agenda. Of het ook genoeg is om die te behouden zullen we na zondag weten. Dan weet u ook of u haast moet maken om GTC nog in zijn “socialistische staat” te zien.


Volg Oostblokboek.nl op twitter of facebook om op de hoogte te blijven, of nog makkelijker: ontvang een e-mail.

Joost van Egmond

Over Joost van Egmond

Joost van Egmond (1975) woont en werkt sinds 2010 als correspondent in Belgrado. Hij verslaat het nieuws uit de regio voor onder meer Trouw, de Groene Amsterdammer en de NOS. Joost is ook te volgen op zijn eigen kanaal bij TPO Magazine. Twitter: @jvegorg