Het Oostblokboek
Een reis langs de sporen van het communistische verleden

Onzichtbaar verleden

Chisinau

Chisinau

Bereikbaarheid

Moldavië is altijd nauw verbonden geweest met Rusland. Het maakte er in de 19e eeuw onderdeel van uit; de majestueuze gebouwen in het lommerrijke centrum van de hoofdstad Chisinau zijn in die tijd neergezet. Maar Moldavië was van 1940 tot 1990 tevens een republiek van de Sovjet-Unie. De houding tegenover Rusland is dan ook dubbel: de Russen bouwden Moldavië deels op, maar in de Sovjetperiode werd het kleine land ingelijfd door een communistisch regime.

IMG_1984

Die periode is zo goed als onzichtbaar in de Moldavische geschiedenis. In het etnografisch museum zijn pre-historische voorwerpen uitgestald voor een kleurrijke achtergrond van harmonisch blauwe luchten: Moldavië als een vruchtbare rustieke samenleving. Het land is in al die eeuwen niet veranderd, zo is de boodschap. In het Historisch en Archeologisch museum vechten soldaten met elkaar op een groot diorama. Wie goed kijkt ziet dat het nazi-soldaten moeten zijn die tegen het Rode leger strijden, maar zowel de rode sterren als swastika’s ontbreken. Het lijkt alsof ze zijn uitgegumd.
En zo is er voor de alerte kijker meer te ontwaren. Het nationaal museum van fijne kunsten bijvoorbeeld herinnert in niets aan de communistische tijd. Het gebouw en interieur stammen immers uit de negentiende eeuw. Toch was dit gebouw voorheen het hoofdkwartier van de Communistische Partij van de Moldavische Sovjetrepubliek. Je moet het maar net weten.

omslag_museutopia_200

Tekst: Hellen Kooijman. Foto’s: Ilya Rabinovich. Meer weten over het project Museutopia? Kijk hier

Ilya Rabinovich (1965) werd geboren in Moldavië, maar emigreerde naar Israël in 1973. Hij studeerde in 1994 af aan de Bezalel Academy of Design and Art (Jerusalem). Van 1998 tot 2000 nam hij deel aan het artists in residence programma van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ilya publiceerde in 2012 Museutopia – A Photographic Research Project, over de Moldavische nationale identiteit in museale tentoonstellingen.


 

Volg Oostblokboek.nl op twitter of facebook om op de hoogte te blijven, of nog makkelijker: ontvang een e-mail.
Hellen Kooijman

Over Hellen Kooijman

Hellen Kooijman (1968) is Bulgarijekenner en journalist. Ze studeerde Oost-Europese Studies en schreef diverse boeken, waaronder In Bulgarije. Een vertwijfelde natie op weg naar Europa (2006). Hellen publiceert tevens artikelen over Bulgarije in Nederlandstalige tijdschriften. In haar vrije tijd is ze hoofdredacteur van Donau, een tijdschrift over Midden- en Oost-Europa.