Het Oostblokboek
Een reis langs de sporen van het communistische verleden

Partizanenkoor live

Muziek

Ljubljana

Bereikbaarheid

,,He, brigade! Maak haast!” Voorbijgangers kijken op als de aanstekelijke eerste regels van het partizanenlied door de straat klinken. Met name ouderen herkennen het onmiddelijk. Een man mompelt de tekst mee met een traan in zijn ooghoek. ,,Ik ben hiermee opgegroeid”, zegt hij bijna met verontschuldiging in zijn stem.

Het vrouwenkoor Kombinat houdt geregeld dit soort optredens. Op straat, in buurthuizen. Om ,,het erfgoed van opstand in rood krijt op de trommelvliezen te schrijven”, zoals hun credo luidt. Liederen uit hun eigen jeugd, of die van hun ouders, worden afgestoft en krijgen een nieuwe lading.

Kombinat is een zeldzame groep die het erfgoed van de partizanen verheerlijkt zonder de neiging zich ervoor te verontschuldigen. ,,Ze doorbreken het taboe op herinneringen die vaak smalend als Joegonostalgie worden afgedaan”, zegt Tanja Petrovic, een onderzoeker aan de Sloveense Academie voor Wetenschappen en Kunsten die zich heeft verdiept in het koor.

Daar is veel behoefte aan. Herinneringen ophalen aan ‘Joegoland’ is een geliefd tijdverdrijf voor veel mensen in de hele regio, maar het blijft toch vooral binnenskamers. Kombinat trekt zich daar niets van aan. De groep is vooral bezig met het heden en zingt om daklozen of migranten een hart onder de riem te steken.

Een groot deel van het repertoire komt uit socialistisch Joegoslavië, maar ook Bertold Brecht en John Lennon worden moeiteloos ingepast in het repertoire. Dat behoedt ze ervoor een puur nostalgische act te worden. Het label ‘Joegonostalgie’ zegt hen dan ook weinig. ,,We zijn geen nostalgen. Voor ons zijn dit getuigenissen van het geloof in een betere wereld. Voor iedereen.”

De thuisbasis van Kombinat is Ljubljana, Slovenië. Ze geven geregeld optredens, aangekondigd op hun website. De groep heeft ook een videokanaal op youtube: zpzkombinat


Volg Oostblokboek.nl op twitter of facebook om op de hoogte te blijven, of geef u op voor de email-nieuwsbrief.
Joost van Egmond

Over Joost van Egmond

Joost van Egmond (1975) woont en werkt sinds 2010 als correspondent in Belgrado. Hij verslaat het nieuws uit de regio voor onder meer Trouw, de Groene Amsterdammer en de NOS. Joost is ook te volgen op zijn eigen kanaal bij TPO Magazine. Twitter: @jvegorg